Darpa wil soldaten in toekomst oplappen met nanobots

Sep

13

2014

De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa wil op termijn nanobots inzetten om soldaten sneller en beter te helpen genezen. Dat schrijven diverse Amerikaanse media vrijdag op basis van informatie van Darpa.

Uit die informatie blijkt dat de defensieorganisatie met het zogeheten ElectRx-programma werkt aan de alternatieve geneeswijze, die president Barack Obama steunt. De geneeswijze moet ervoor zorgen dat doktoren gewonde en zieke soldaten met meer precisie kunnen behandelen.

Volgens Darpa bestaat de toekomstige behandeling uit kleine, implanteerbare apparaatjes die tot een betere neurale stimulatie kunnen leiden. Het gaat daarbij om geavanceerde biosensoren en om optische, akoestische en elektromagnetische apparaatjes. Met die ‘slimme’ apparaatjes, nanobots, richt Darpa zich op individuele of kleine bundeltjes zenuwvezels, om zo specifieke processen van organen te kunnen reguleren.

De behandeling die Darpa noemt, bestaat nog niet. Er zijn al wel implanteerbare apparaten die bepaalde taken in het lichaam op zich kunnen nemen bij bijvoorbeeld een chronische ziekte, zoals een pacemaker, maar die moeten nog operatief worden ingebracht. De Amerikaanse onderzoekers mikken daarentegen op apparaatjes die zo klein zijn dat ze met een injectie de bloedbaan in kunnen worden gebracht.

“De technologie die Darpa wil ontwikkelingen met het ElectRx-programma kan de manier waarop doktoren diagnosticeren, monitoren en verwondingen en ziekten behandelen, fundamenteel veranderen. In plaats van afhankelijk te zijn van medicatie hebben wij een systeem voor ogen dat in principe werkt zoals een kleine, intelligente pacemaker. Het zou continu condities beoordelen en voor stimulatie zorgen om zo een gezonde werking van een orgaan te handhaven”, aldus Doug Weber van Darpa.

Volgens Darpa zijn de nanobots nuttig voor bijvoorbeeld de behandeling van reuma, maar ook van psychologische aandoeningen als posttraumatische stressstoornis. Hoewel de prioriteit in eerste instantie uitgaat naar de behandeling van die ziekten, hoopt Darpa met ElectRx ook een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke kennis over neurale circuits in het menselijk lichaam.

Viewing:-229

In: A Technology & Gadgets Asked By: [20418 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]