Dropbox en iCloud voorbij – Veiligere opslag in de private cloud

Sep

13

2014

De cloud of ‘internetwolk’ is, als we de internetreuzen moeten geloven, de ideale plaats om bestanden te stallen. Via diensten als Dropbox, Google Drive, iCloud en OneDrive kun je altijd en op elk apparaat bij je data, zo wordt beloofd. Keer op keer wordt de ‘gratis’ opslagruimte opgehoogd in een poging nieuwe klanten te strikken en vooral vast te houden.

Het sterk toegenomen gebruik van cloudopslag is goed te verklaren. Er zijn desktoptools en mobiele apps ontwikkeld die het zeer eenvoudig maken om een document of bestandje op te slaan op het serverpark van Google, Microsoft, Apple of een andere partij. Ook het synchroniseren van bestanden, in het verleden een topsport die vooral door rsync-adepten werd bedreven, is dankzij diensten als Dropbox kinderspel geworden. Google gaat zelfs nog een stap verder. Met het uitbrengen van Chrome OS en de verkoop van goedkope laptops met beperkte opslagruimte wordt de gebruiker ook min of meer hardwarematig naar de vermeende geneugten van cloudopslag geleid.

Eigen cloud

Ondanks het gemak van centrale cloudopslag en de steeds lager wordende prijzen voor extra opslagcapaciteit is er ook een groeiende groep internetgebruikers die niets ziet in het ‘uit handen geven’ van data. De NSA-onthullingen van Edward Snowden spelen daarbij een belangrijke rol. Data die is opslagen op Amerikaanse servers is, in ieder geval in theorie, vrij toegankelijk voor inlichtingendiensten uit dat land. Naast nieuwsgierige geheime diensten speelt er meer. De veiligheid van clouddata in de volle breedte staat op het spel, zoals tal van Amerikaanse filmsterren hebben ondervonden nadat onbekenden compromitterend beeldmateriaal hadden buitgemaakt van Apples iCloud-dienst.

Een tegenreactie is dan ook snel geboren. Tal van ontwikkelaars komen met nieuwe software om decentrale cloudopslag mogelijk te maken. Met andere woorden: blijf baas over je eigen data. Naast de geschetste bedenkingen rondom commerciële cloudopslagdiensten speelt de groeiende populariteit van nas-systemen ook een belangrijke rol; het decentraal opslaan van data kan goedkoop worden uitgevoerd.

Tweakers bekijkt in dit achtergrondartikel enkele cloudalternatieven, met name BitTorrent Sync van het gelijknamige bedrijf en ownCloud, een opensource-client-serverpakket. Terwijl BitTorrent Sync zich primair richt op het synchroniseren van data op verschillende apparaten, biedt ownCloud aanvullende mogelijkheden, zoals een contactenlijst, het samenwerken aan documenten en het optioneel delen van data met anderen. Ook bekijken we kort een aantal andere interessante ‘Dropbox-alternatieven’.

Viewing:-203

In: A Technology & Gadgets Asked By: [20418 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]