Duits hof: 200 euro schadevergoeding voor illegaal delen liedje

Sep

13

2014

Door Yoeri Nijs, vrijdag 12 september 2014 20:25, reacties: 99, views: 19.766 • Feedback

Aanbieders van illegaal gedownloade muziek in Duitsland moeten, als ze worden gepakt, aan de getroffen artiest een schadevergoeding betalen van ongeveer tweehonderd euro per liedje. Dat bepaalde het Oberlandesgericht in Frankfurt.

filesharingHet Oberlandesgericht in Frankfurt, vergelijkbaar met een gerechtshof in Nederland, stelde volgens Heise dat bedrag vast als algemene schadevergoeding voor de auteur. Het gaat om een fictief bedrag, dat een artiest ook zou vragen als licentie voor het geval hij toestemming had gegeven voor het delen van het nummer. Het gaat hierbij wel om een richtlijn, omdat het bedrag kan fluctueren naar gelang de omvang van het illegaal delen.

Een onbekende artiest spande de zaak aan. Hij eiste vierhonderd euro schadevergoeding, maar een lagere rechter ging daar niet in mee. Die vond een bedrag van honderdvijftig euro voldoende ter compensatie voor het onrechtmatig delen van een nummer via een willekeurige filesharingdienst. Het Oberlandesgericht vond dat de vergoeding hoger moest uitvallen, omdat het hof met een raming rekening hield met meer downloaders per liedje.

Viewing:-298

Tags: , , , , ,

In: A Technology & Gadgets Asked By: [20441 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]