Gerucht: nieuwe Microsoft-browser krijgt Cortana-ondersteuning

Jan

9

2015

De nieuwe browser die Microsoft volgens eerdere geruchten meelevert met Windows 10, met de codenaam Spartan, krijgt volgens een Amerikaanse techsite ondersteuning voor Microsofts persoonlijke assistent Cortana. Ook kunnen gebruikers aantekeningen plaatsen op websites.

MicrosoftMet de persoonlijke assistent, die nu al beschikbaar is in Windows Phone 8.1, zouden gebruikers bijvoorbeeld vanuit de adresbalk toegang moeten krijgen tot informatie over vluchten, hotelboekingen en verzonden pakketjes, schrijft The Verge. Daarbij kunnen gebruikers bijvoorbeeld de status van hun vlucht zien. Ook zal Cortana te zien zijn op de pagina die wordt getoond wanneer een nieuw tabblad wordt geopend. Cortana is op dit moment overigens nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Verder zou de nieuwe browser, waarvan Microsoft het bestaan vooralsnog niet heeft bevestigd, het mogelijk maken om op touchscreens met een stylus aantekeningen op een website te maken. Die kunnen dan vervolgens via OneDrive worden gedeeld met anderen, waarbij ook gebruikers van andere browsers de aantekeningen kunnen zien. Daarbij kunnen andere gebruikers ook hun eigen aantekeningen plaatsen, al is onduidelijk of dat enkel geldt voor Spartan-gebruikers of ook voor gebruikres van andere browsers.

Spartan zou ook een nieuwe methode bieden om tabbladenchaos te verminderen, door gebruikers tabs te laden groeperen. Daarbij zouden zakelijke tabbladen bijvoorbeeld kunnen worden gescheiden van privé-tabs, al is nog onduidelijk hoe dat werkt. Microsoft zou oorspronkelijk van plan zijn geweest om ondersteuning voor thema’s in te bouwen, maar zou die in ieder geval tijdelijk hebben geschrapt.

Volgens The Verge zal de browser qua interface lijken op die van Chrome, wat in lijn is met screenshots die eerder deze week uitlekten. De interface van Spartan zou op tablets, smartphones en pc’s ongeveer gelijk moeten zijn. Tegelijkertijd is het geen universele app: er komt volgens de techsite een aparte versie voor desktops en een voor tablets en smartphones.

Eerder schreef ZDnet dat de browser naast Internet Explorer 10 aanwezig zou zijn in Windows 10, maar volgens The Verge is dat vooral om legacyredenen en zal Spartan in feite de standaardbrowser worden. Het is daarbij onduidelijk welke naam Spartan zal dragen, en of de browser onder de Internet Explorer-vlag geschaard zal worden. Tot slot zou Microsoft van plan zijn om de browser mee te leveren als Windows Store-app, zodat hij eenvoudig bijgewerkt kan worden.

Viewing:-185

In: A Technology & Gadgets Asked By: [19122 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »