Google bouwt datacenter van 40 hectare in Groningen

Sep

23

2014

Door Arnoud Wokke

Zoekgigant Google bouwt een datacenter van 40 hectare in de Eemshaven in de provincie Groningen. Met het datacenter is een investering gemoeid van zeshonderd miljoen euro. Waar Google de extra servercapaciteit exact voor gaat gebruiken, is niet bekend.

Google smeert de miljoeneninvestering over een periode van vier jaar uit. De zoekgigant maakte de investering dinsdagochtend bekend OP een persconferentie Samen met Henk Kamp MINISTER van Economische Zaken, waarbij Onder Meer van een verslaggever RTL Z aanwezig WAS. Bij de bouw zullen duizend werklieden betrokken zijn, terwijl daarna in het datacenter ook 150 mensen een baan zullen vinden. Google huurt nu al een datacenter in Groningen ter grootte van een hectare, maar dat is eigendom van een ander bedrijf. Het nu aangekondigde plan behelst een veel groter datacenter.

De zoekgigant kiest voor het gebied omdat het door de beschikbaarheid van energie en de goede infrastructuur aantrekkelijk is. Ook het Nederlandse klimaat, met een gemiddelde temperatuur die rond tien graden ligt, speelt mee. Hoe koeler de omgeving is, hoe minder koeling een datacenter nodig heeft. Daar bovenop is Groningen de plaats waar een glasvezelverbinding tussen de Verenigde Staten en Europa aan land komt, waardoor er een snelle verbinding is met het wereldwijde netwerk van verbindingen.

De bouw moet begin 2016 Klaar zijn, ZO zegt de Overheid. Google is niet de enige techgigant die in Nederland een datacentrum bouwt. Microsoft strijkt Neer in Het Noord-Hollandse Middenmeer. Eerder Ging Het gerucht dat een Apple Datacenter in Groningen zou Bouwen, Maar de directeur van Het Industrieterrein in Groningen waar Het Datacenter komt Zei al eerder dit jaar dat dat een gerucht ‘ canard ‘WAS en dus niet klopte.

Tags:

In: Technology & Gadgets Asked By: [18475 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]