‘Grieks bedrijf kan Staatsloterij manipuleren door loten digitaal aan te passen’

Sep

20

2014

Het zou voor medewerkers van een Grieks bedrijf mogelijk zijn om de Staatsloterij te manipuleren voor eigen gewin. Het bedrijf Intralot heeft toegang tot het bestand met loten en kan hierin aanpassingen doen zonder dat dit opvalt.

Dat zegt De Volkskrant op basis van oud-medewerkers van Intralot. Het Griekse bedrijf beheert systemen voor de Staatsloterij en heeft daardoor toegang tot het bestand waarin lotnummers zijn opgeslagen. Volgens de krant kunnen medewerkers dit bestand aanpassen zonder verdere tussenkomst van de Staatsloterij. Ook heeft het bedrijf op zijn Griekse hoofdkantoor de mogelijkheid om loten uit te printen.

Doordat er geen controle is, kunnen de Griekse medewerkers loten vervangen en deze op eigen naam zetten. Omdat er geen logbestanden wordt bijgehouden en het aantal loten in het bestand gelijk blijft, wordt de manipulatie niet ontdekt. Wel heeft de Staatsloterij gegevens over de regionale verkoop van loten, waardoor een onevenredig hoog aantal prijzen in een bepaalde regio uiteindelijk op zal vallen, aldus De Volkskrant.

Om niet op te vallen zouden de medewerkers van Intralot een beperkt aantal loten moeten manipuleren. Volgens De Volkskrant is het echter niet duidelijk of er daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de mogelijkheid om loten aan te passen. Intralot beheert sinds 2010 de systemen van de Staatsloterij.

Eerder kondigde de Kansspelautoriteit al aan de praktijken bij de Staatsloterij te zullen onderzoeken. Het onderzoek richt zich op ‘de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces’. Er zouden onder andere onregelmatigheden zijn ontdekt bij recente loterijen. Zo werden er bij de Koningsdagverloting meer loten in de trekking opgenomen dan dat er waren verkocht. Daardoor lijkt het aannemelijk dat er binnen Intralot wel degelijk misbruik werd gemaakt van het beveiligingslek.

Delen

In: Technology & Gadgets Asked By: [18427 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]