Maker populaire adblocker voor iOS trekt app terug vanwege gewetenswroeging

Sep

19

2015

De maker van één van de populairste adblockers voor iOS heeft zijn app, Peace, teruggetrokken. De ontwikkelaar weet dat dit een ‘immens impopulaire zet’ is, maar dat het niet goed voelt om zijn app beschikbaar te houden.

Dankzij de nieuwste iOS-versie van Apple, die woensdag verscheen, kunnen ontwikkelaars extensies aanbieden voor de Safari-browser om reclame te blokkeren. Veel gebruikers maken hier kennelijk dankbaar gebruik van. Binnen korte tijd werden de adblockers enorm populair. Peace staat in de Verenigde Staten zelfs op nummer één in de App Store-ranglijst van betaalde apps.

Hoewel de ontwikkelaar nu ‘wint’ van de adverteerders door een advertentievrij web aan te bieden, geniet hij er naar eigen zeggen niet van. Hij beseft namelijk dat hij weliswaar velen helpt, maar ook anderen pijn doet door ze inkomsten te ontnemen, waarbij sommigen wat hem betreft niet eens slachtoffer hoeven te zijn. “Dit is het simpelweg niet waard”, zo schrijft hij op zijn blog. “Ik ben alleen niet gemaakt voor deze business.”

De maker biedt zijn excuses aan alle kopers van Peace aan, vooral omdat de meeste klanten waarschijnlijk verwachtten dat de app langer dan twee dagen zou worden ondersteund. “Het programma zal nog wel voor een lange tijd werken als je het al hebt, maar er verschijnen geen updates meer”, zo zegt hij. Kopers kunnen hun geld terugkrijgen.

Overigens gelooft de developer nog wel in de noodzaak voor adblockers. “Het blokkeren van reclames is een vorm van oorlog”, meent hij. Daarbij zouden aan beide kanten – die van surfers en van bedrijven – ‘slachtoffers’ vallen. De ontwikkelaar raadt Ghostery voor de desktop en Chrystal voor mobiel aan om ads voortaan te blokkeren.

Hoewel Peace uit de App Store is verdwenen, werken andere ontwikkelaars er hard aan om de plek van de applicatie op te vullen. Zo staat Purify op nummer vijf in de App Store. Het Duitse Eyeo werkt bovendien aan een volledige browser voor iOS en Android waar de functionaliteit van AdBlock Plus in is geïntegreerd. De Peace-maker zegt niemand de kans te misgunnen de plek van zijn app in te nemen.

Door het toestaan van adblockers in iOS 9 heeft Apple op zijn minst een internationale discussie op gang gebracht over de vraag of bedrijven advertenties zomaar mogen blokkeren, en daarmee de inkomsten van andere ondernemingen flink kunnen beperken. De ontwikkelaar van Peace voelde zich hier dus niet goed bij en is nu gestopt met zijn app, om zo zijn ‘vrede’ te vinden.

In: Technology & Gadgets Asked By: [18439 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]