Nederlandse hoogleraar verkozen tot nieuwe voorzitter Raad van CERN

Sep

19

2015

De Nederlandse hoogleraar Sijbrand de Jong is vrijdag unaniem verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Raad van CERN. Hij volgt de Poolse Agnieszka Zalewska op. De Jong zit in zijn nieuwe rol het belangrijkste bestuursorgaan van de wetenschappelijke organisatie voor.

Sijbrand de JongDe Jong werd vrijdag in Genève voor een jaar benoemd, maar hij kan twee jaar extra krijgen als zijn aanstelling bevalt. De hoogleraar experimentele natuurkunde van de Radboud Universiteit zal in zijn nieuwe rol de Raad voorzitten. Het hoogste orgaan binnen CERN bestaat uit afgevaardigden van de 21 lidstaten.

De hoogleraar is sinds 2010 de Nederlandse afgevaardigde in de Raad. Hij studeerde ooit natuurkunde en experimentele deeltjesfysica aan de Universiteit van Amsterdam alvorens hij in 1998 hoogleraar in Nijmegen werd. Tijdens Koningsdag dit jaar werd hij nog benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In een verklaring zegt De Jong zeer vereerd te zijn om leiding te mogen geven aan de Raad. “CERN heeft fantastische mogelijkheden en ambities om de diepere lagen van de werkelijkheid te doorgronden”, vertelt hij. “Ik heb bij CERN al zoveel geleerd sinds ik in 1984 als zomerstudent daar begon.”

De Jong is de 22e president van de Raad van CERN, oftewel de European Organization for Nuclear Research. De laatste keer dat een Nederlander die rol vervulde, was van 1964 tot en met 1966. Toen was J.H. Bannier de voorzitter.

Tweakers publiceerde onlangs een reeks videoreports over CERN. De eerste aflevering is hieronder terug te kijken. De rest kan hier worden gevonden.

In: Technology & Gadgets Asked By: [18439 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]