Nieuwe Europese regels moeten vergelijkingssites transparanter maken

Mar

6

2016

De Europese Commissie, consumentenorganisaties, toezichthouders en aanbieders van vergelijkingssites hebben een nieuw plan opgesteld dat ervoor moet zorgen dat dergelijke pagina’s transparanter worden. Het is onduidelijk of de regels bindend worden.

De bij het opstellen van de regels betrokken partijen zijn tien punten overeengekomen die transparantie moeten verbeteren, zo meldt de Duitse krant Der Tagesspiegel. Zo zouden vergelijkingssites van bijvoorbeeld vliegtickets of telecomdiensten duidelijk moeten aangeven wat reclame is en van welk bedrijfsmodel gebruik wordt gemaakt. Ook moeten zij inzichtelijk maken welke relatie er precies bestaat tot een leverancier en mag er bijvoorbeeld geen valse indruk gewekt worden dat een product op het punt staat om uitverkocht te raken.

De sites moeten daarnaast laten zien hoe zij tot hun resultaten en ranglijsten komen, bijvoorbeeld op basis van prijs, gebruikerscommentaar of andere criteria. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft aan de krant laten weten dat de nieuwe regels ‘in de Europese richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken terecht moeten komen’. Het wordt echter niet duidelijk welke juridische status daarmee precies wordt beoogd.

In 2014 heeft de Europese Commissie een onderzoek uitgevoerd naar vergelijkingssites en bekeken waar consumenten vooral tegenaan lopen bij gebruik ervan. Toen bleek dat bijna twee derde van alle consumenten last had van incomplete informatie en dat maar veertig procent van de pagina’s uitleg gaf over de manier waarop zij geld verdienen.

Delen

Viewing:-187

In: A Technology & Gadgets Asked By: [22025 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]