Onderzoekers krijgen geld om krachtigste camera ter wereld te bouwen

Jan

10

2015

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft budget vrijgemaakt voor het bouwen van een camera met maar liefst 3,2 gigapixel. Door de goedkeuring kan de bouw van ‘s werelds krachtigste camera beginnen. In 2022 moeten de eerste beelden worden geschoten.

Het gaat om de Large Synoptic Survey Telescope, die wordt gebouwd door het Stanford Linear Accelerator Center en in Chili zal worden geïnstalleerd. De bijbehorende camera van 3,2 gigapixel heeft inmiddels ‘Critical Decision 2’ doorlopen: dat houdt in dat de Amerikaanse autoriteiten het voorgestelde budget voor het ontwerp hebben goedgekeurd. Volgens de initiatiefnemers kan nu de ontwikkeling worden voortgezet en zal de opleverdatum in 2022 worden gehaald.

Om tot een resolutie van 3,2 gigapixels te komen zijn 189 ccd’s nodig, die het hart van de camera vormen. Om de beelden snel te verwerken is elke ccd-sensor opgedeeld in 16 datasectoren: elk van die sectoren heeft een eigen uitleeskanaal. De wetenschappers verwachten ongeveer 6 miljard gigabyte, ofwel 6 petabyte, aan data te produceren per jaar.

Voor het ontwikkelen van de krachtige camera worden vele jaren uitgetrokken. Zo werd in 2011 al de eerste mijlpaal bereikt met het doorlopen van CD 1, wat inhoudt dat de ontwikkeling van de camera groen licht werd gegeven. Het wachten is nu op de status CD 3, om aan te geven dat de bouw is begonnen: deze status wordt volgend jaar zomer verwacht. Uiteindelijk zal de telescoop met 3,2-gigapixelcamera pas in 2022 klaar zijn.

Met de camera willen wetenschappers beelden maken van het heelal in groter detail dan wat voorheen mogelijk was. Het moet onder andere informatie opleveren over het vormen van sterrenstelsels, het observeren van exploderende sterren en het volgen van asteroïden. Tevens willen de wetenschappers meer inzicht krijgen in donkere materie en donkere energie.

Viewing:-137

In: A Technology & Gadgets Asked By: [19085 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »