Uploads door ‘fans’ genereren helft van inkomsten muziekindustrie op YouTube

Jul

13

2016

De helft van de inkomsten die de muziekindustrie verkrijgt via YouTube, wordt gegenereerd door gebruikers die materiaal uploaden waar copyright op zit. Rechthebbenden kunnen ervoor kiezen om dat toe te laten, maar advertenties toe te voegen zodat ze geld verdienen.

YouTube InfographicVolgens YouTube heeft het Content ID-programma, waarmee auteursrechtelijk beschermd beeld- en geluidsmateriaal herkend kan worden, sinds de invoering in 2010 meer dan twee miljard dollar opgeleverd voor rechthebbenden.

Meer dan achtduizend partijen die auteursrechten bezitten, maken gebruik van Content ID. Die partijen kunnen er, zodra hun materiaal geüpload wordt door gebruikers, voor kiezen om dat te blokkeren, het geluid te dempen, of om het toe te staan met weergave van advertenties. De inkomsten uit die advertenties gaan niet naar de uploader, maar naar Google en de rechthebbenden.

YouTube zegt dat 90 procent van de deelnemers kiest voor het ‘monetizen’ van het illegaal geüploade materiaal. Bij de muziekindustrie zou dat gaan om 95 procent. Volgens het ‘How Google Fights Piracy’-rapport is er 60 miljoen dollar geïnvesteerd in Content ID en bevat de database meer dan 50 miljoen referentiebestanden.

Tot nu toe heeft YouTube naar eigen zeggen in totaal meer dan drie miljard dollar betaald aan de muziekindustrie. Op dit moment wordt ‘ongeveer 50 procent’ van de inkomsten die de industrie genereert op YouTube opgebracht door middel van het Content ID-systeem.

Hoewel YouTube zijn Content ID-systeem aanprijst als effectief middel tegen piraterij, zijn artiesten en rechthebbenden niet tevreden met de vergoedingen die ze krijgen van YouTube en vergelijkbare diensten. Ook hekelen zij de beperking van de aansprakelijkheid voor inbreuken die onlineplatforms genieten. Meer dan duizend artiesten hebben de Europese Commissie gevraagd om een ‘eerlijkere’ vergoeding van YouTube mogelijk te maken. Zij stellen dat de inkomsten niet in verhouding staan tot de uploads. De Britse muziekindustrie becijferde dat de omzet uit streamingdiensten lager is dan die uit de verkoop van lp’s.

Delen

Viewing:-226

In: A Technology & Gadgets Asked By: [22086 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]