Vierde poging om Falcon 9-raket op zeeplatform te landen mislukt

Mar

6

2016

SpaceX heeft een nieuwe poging gedaan om zijn Falcon 9-raket te laten landen op een droneschip op zee. Bij deze vierde poging ging het opnieuw mis, al had het bedrijf van tevoren aangegeven geen succes te verwachten. De lancering van de raket werd meerdere malen uitgesteld.

De Falcon 9-raket steeg vrijdagnacht op vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Daarna werd het eerste deel van de raket ontkoppeld, om weer terug naar aarde te vallen. Volgens Musk is de Falcon 9 vervolgens hard neergekomen op het autonome droneschip dat als landplatform dient.

Daarmee is ook deze poging om een raket op een zeeplatform te laten landen mislukt, nadat al drie eerdere pogingen geen succes opleverden. Overigens lag dit resultaat in de lijn der verwachting: SpaceX gaf eerder al aan dat de landing waarschijnlijk zou mislukken, omdat er door de zware lading die omhoog geschoten moest worden, veel brandstof nodig was en er dus weinig overbleef voor de landing. Musk stelt dat er in de toekomst weer een poging gedaan zal worden waarbij een hogere succeskans wordt verwacht.

Met de lancering wilde SpaceX satellieten in een baan om de aarde brengen, als onderdeel van de zogenaamde SES-9-missie. Deze satellieten wil opdrachtgever SES gebruiken om diensten aan te kunnen bieden aan klanten in Azië. Aanvankelijk had de lancering al vorige maand plaats moeten vinden, maar SpaceX kampte met verscheidene problemen waardoor de lancering een aantal keren moest worden geschrapt. Vrijdagnacht bleken de omstandigheden echter gunstig genoeg te zijn om de lancering door te laten gaan. Vooralsnog lijkt het erop dat de satellieten met succes zijn gelanceerd.

Alhoewel de vorige pogingen die SpaceX deed om zijn Falcon 9-raket weer te laten landen op het droneschip mislukten, slaagde een poging voor een landing op land wel. Volgens ceo Elon Musk kan de raket die succesvol rechtstandig landde, opnieuw gebruikt worden voor een lancering. SpaceX kiest er echter voor om dat niet te doen; deze Falcon 9 krijgt waarschijnlijk een plaatsje in een museum.

Viewing:-163

In: A Technology & Gadgets Asked By: [20441 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]