Wetenschappers koelen elektronen tot -228 graden Celsius bij kamertemperatuur

Sep

13

2014

Wetenschappers van de Amerikaanse University of Texas at Arlington hebben een manier bedacht om elektronen bij kamertemperatuur tot -228 graden Celsius te koelen. Op termijn kan dit betekenen dat elektrische apparaten veel minder energie nodig hebben.

Elektronen warmen door thermische activiteit op bij kamertemperatuur. De onderzoekers probeerden om die activiteit te onderdrukken zonder daarvoor externe koeling te gebruiken. Ze stuurden daarbij de elektronen door een kwantumput. Hiervoor gebruikten zij bij een chip een structuur op nanoschaal, waarbij ze opeenvolgend een bronelektrode, een kwantumput, een tunnelbarrière, een zogeheten ‘quantum dot’, weer een tunnelbarriere en een elektrode gebruikten.

De resultaten van het onderzoek verschenen deze week in Nature Communications. De wetenschappers claimen voor het eerst elektronen te hebben gekoeld bij kamertemperatuur zonder externe hulp. “Onderzoekers hebben hier eerder naar gekeken, maar dat gebeurde alleen waarbij zij de complete apparatuur in een extreem koud bad onderdompelden”, zo legt een hoofddocent van de universiteit uit aan Science Daily.

De onderzoekers menen dat wanneer deze techniek mogelijk ooit zal worden geïmplementeerd in transistors, het energieverbruik van elektronische apparaten mogelijk tot tien keer kan worden verminderd in vergelijking met de huidige technologie. Dit betekent dat onder andere smartphones langer op een enkele acculading werken. Daarnaast, zo stellen de wetenschappers, kan de technologie nuttig zijn voor soldaten, die kleinere accu’s kunnen gebruiken en daardoor mobieler zijn.

Viewing:-210

In: A Technology & Gadgets Asked By: [20403 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »