Windows 10 krijgt browser met Cortana-integratie en ingebouwde leeslijst

Jan

22

2015

Microsoft heeft op een eigen evenement over Windows 10 een nieuwe browser laten zien voor zijn komende besturingssysteem. Project Spartan, zoals de browser nu nog heet, heeft een andere layout en diverse functies die Internet Explorer nu nog niet heeft.

Project Spartan heeft een interface die enigszins doet denken aan Chrome, met de tabbladen boven de adresbalk. Daarbij krijgt de gebruiker een preview te zien bij een mouse-over voor meer overzicht. Bij IE zitten de tabbladen in de huidige versie onder de adresbalk. Spartan is niet alleen visueel een nieuwe browser; volgens Microsoft wordt onder de motorkap een nieuwe renderengine gebruikt.

Spartan kent verschillende features waarmee Microsoft zich wil onderscheiden van concurrerende browsers. Zo is de digitale assistent Cortana ingebouwd om snel antwoorden op mogelijke vragen te geven voordat gebruikers die helemaal intypen. Zo geeft Cortana het weerbericht als een gebruiker ‘weather’ tikt of de aankomsttijd van een vlucht die de gebruiker volgt. Daarnaast heeft Microsoft ondersteuning ingebouwd om notities te maken bij een website, of te tekenen, met een stylus of vinger. Gebruikers kunnen het resultaat opslaan en delen.

Bovendien is er een ‘leeslijst’ ingebouwd in de browser, waarbij gebruikers teksten van artikelen kunnen opslaan, gestript van de meeste opmaak. Die leeslijst kunnen gebruikers synchroniseren tussen apparaten, waardoor gebruikers sites kunnen bezoeken op Windows Phones en die kunnen lezen op hun pc. De apparaten slaan de teksten offline op. De leeslijst-functie lijkt op de functie met dezelfde naam in Apples Safari-browser.

Spartan zal niet direct in de preview-versie van Windows 10 zitten, maar komt met een update binnen een paar maanden. Er komt ook een versie voor telefoons, die vermoedelijk Internet Explorer vervangt op Windows Phone.

In: Technology & Gadgets Asked By: [18475 Red Star Level]

Answer this Question

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »


Star Points Scale

Earn points for Asking and Answering Questions!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]